---- HELP VANDAAG NOG ----

De Inheemse Antilliaanse Leguaan verdwijnt verrassend snel uit de Cariben.
Met een geschatte 425 leguanen aanwezig, is St. Eustatius mogelijk het volgende eiland in de reeks waar deze prachtige soort dreigt te verdwijnen.

Actueel

Hybride leguanen kunnen meer eieren leggen

Op St. Eustatius is in het voorjaar van 2018 een hybride leguaan - een kruising tussen de Antilliaanse leguaan (Iguana delicatissima) en een Groene leguaan (Iguana iguana) - ontdekt die eieren bij zich droeg. Bij leguanen is de grote van het lichaam de beperkende factor in hoeveel eieren een leguaan kan leggen. Bij Antilliaanse leguanen zijn nesten tussen de 4-30 eieren geteld, terwijl de hybride in kwestie, die nog niet volgroeid was, al 35 eieren bij zich droeg. Hieruit blijkt dat hybride leguanen een enorm risico vormen wanneer ze in een populatie Antilliaanse leguanen terecht komen. Hybride dieren worden groter dan de Antilliaanse leguaan en uit dit onderzoek blijkt dat ze ook meer eieren kunnen leggen. Wanneer deze dieren volwassen zijn, zullen zij dus voor meer nakomelingen zorgen en zo langzaam de inheemse Antilliaanse leguanenpopulatie verdringen. Click HIER om de publicatie van Tim van Wagensveld & Thijs van den Berg te downloaden.


IUCN and partners donate funds for Lesser Antillean iguanas 

Tijdens het 40-jarig jubileum van IUCN-NL, heeft IUCN-NL samen met vele andere organisaties als kerst cadeau een prachtig bedrag geschonken aan ons leguanen project! Hiermee kunnen we nesten beschermen, scholen betrekken bij educatieve projecten, en het ondersteunt ons in het monitoren van de leguanen populatie op St. Eustatius. 

 


4 leguanen naar Nederland gevlogen!

Afgelopen Mei, zijn er 4 ernstig bedreigde Antilliaanse leguanen in stijl naar Nederland gevlogen! Ze konden namelijk mee vliegen vanaf St. Maarten met het regeringstoestel van premier Mark Rutte, naar Den Haag. Daar zijn ze door medewerkers vaan Rotterdam Zoo opgehaald. Daar zal een stamboek worden opgezet in samenwerking met dierentuinen Durrell en Wenen. Hopelijk kunnen we in de toekomst juveniele en eieren terug brengen naar St. Eustatius om ze daar weer uit te zetten. 

 


De Antilliaanse leguaan is nu ernstig bedreigd

Sinds maart 2018 is de Antilliaanse leguaan helaas opgeschaald van de categorie bedreigd naar ernstig bedreigd. Het is de meest bedreigde reptielen soort binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

 


Stichting Herpetofauna schenkt €1000 aan SOSiguana!

SOSiguana heeft namens Stichting Herpetofauna een cheque ter waarde van 1000,- in ontvangst mogen nemen! Hier zijn wij natuurlijk erg blij mee!


Tijdens het eerste International King Cobra Symposium zal RAVON met 3 sprekers vertegenwoordigd zijn.

Tijdens het International King Cobra Symposium op 6 en 7 oktober 2017, zal RAVON met 3 sprekers verschillende onderwerpen bespreken. Kaarten zijn beschikbaar via: www.kingcobrasymposium.com. Er zullen minstens 21 sprekers aanwezig zijn, met de King cobra als hoofdlijn. Daarnaast zullen ook andere reptielen soorten en onderwerpen worden besproken, zo ook de Antilliaanse leguaan!


Bekijk de meest actuele verspreiding van leguanen.

 Download HIER het bestand (in het Engels) met de meest actuele verspreiding van Antilliaanse leguanen, invasieve groene leguanen en hybriden (2017).


Voor het eerst sinds 2004 een uitgebreid populatie onderzoek. 

Voor het eerst sinds 2004 voert RAVON in samenwerking met St. Eustatius National Parks (STENAPA) een onderzoek uit naar de totale populatie leguanen op het eiland. Dit is onderdeel van een groter project waar ook de eilanden Anguilla en St. Barths bij zijn betrokken. Eindresultaten worden mid-2018 verwacht.


 

Nieuwe monitoringsgids

Dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch gebied hebben wij een monitoringsgids voor de herpetofauna van St. Eustatius kunnen maken. Hierdoor kan iedereen ons helpen om de verschillende reptielen soorten in kaart te brengen. Mocht u op vakantie gaan naar St. Eustatius en mee willen werken? Dan kunt u een boekje bij ons aanvragen of op het STENAPA kantoor op St. Eustatius. Via de site kan een pdf versie worden gedownload.  

 

 


 

Leguanen training

Tim van Wagensveld (RAVON) heeft in samenwerking met Hannah Madden (EcoProfessionals) een training gegeven aan St. Eustatius National Parks (STENAPA), zodat STENAPA zich beter kan inzetten voor het behoud van de Antilliaanse leguaan. We hebben onder andere gewerkt aan veldwerk vaardigheden en data management. De rangers van STENAPA hebben onder andere geleerd hoe de leguanen worden gemerkt met gekleurde kralen, hoe ze PIT tags moeten inbrengen en aflezen, en hoe ze data moeten invoeren.


Hybride leguanen ontdekt op St. Eustatius!

In februari 2016 is een volwassen vrouwelijke groene leguaan op St. Eustatius ontdekt. Een zorgwekkende ontdekking aangezien groene leguanen (Iguana iguana) hybride jongen kunnen krijgen met Iguana delicatissima. Wanneer Hybridisatie eenmaal begint is het lastig om het onder controle te krijgen/houden en zal de I. delicatissima uiteindelijk uitsterven wanneer hier niks tegen wordt gedaan! Inmiddels zijn al 6 hybriden ontdekt!


Studenten programma: Nestgedrag

Door verandering van de natuurlijke omgeving nemen het aantal waargenomen nesten op het eiland af. Dit baart ons zorgen. De komende maanden zal Tim van Wagensveld (MSc student Wageningen Universiteit) zich richten op het nestgedrag van de leguanen en mogelijke verbeteringen van condities en vereisten aanbrengen zodat het aantal nesten weer op een zo natuurlijke manier kunnen toenemen.


Vangst-terugvangst

Eind maart zullen we van start gaan met de eerste fase van het taggen van leguanen. Om leguanen te monitoren en de populatie te herstellen is het cruciaal dat we in staat zijn individuen te herkennen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door het aanbrengen van gekleurde glazen kralen in de nek. Met deze onschadelijke methode kunnen wij, maar ook het algemeen publiek, leguanen van elkaar onderscheiden. Dankzij de steun van de International Reptile Conservation Foundation zijn we in staat om dit project te starten.


Studenten programma: Invasieve Coralita

Vanaf februari zal Janne Brouwers het Iguana programma ondersteunen met haar onderzoek. Ze studeert toegepaste biologie aan de HAS Hogeschool 's Hertogenbosch. Voor haar stage zal ze zich gedurende 5 maanden verdiepen in de snelgroeiende Coralita klimplant (Antigonon leptopus). Bekend is dat deze invasieve plant inmiddels meer dan 20% van de natuurlijk eilandvegetatie heeft overwoekerd, echter, is nog onduidelijk in welke mate dit het voedselaanbod voor I. delicatissima beïnvloed.


Update: Conservation Action Plan 2014-2016

Het definitieve actie plan voor de Antilliaanse Groene Leguaan is nu officieel gepubliceerd door de IUCN! Het document kan gelezen of gedownload worden via IUCN (https://portals.iucn.org/library/node/44923) of de ISG website (http://www.iucn-isg.org/publications/actions-plans/).


ADOPTEER NU! Geen € 75 maar € 30!

Zaterdag 8 november aanstaande is het weer zover, RAVON dag 2014 te Nijmegen. In het teken van 'Beschermen doen we samen' en de aankomende feestdagen, 60% korting op de adoptie van een leguaan! Een mooi 'groen' geschenk! Grijp je kans en steun ons programma! Klik hier om verder te gaan.


#iGuana uitdaging

Strijd mee tegen het uitsterven van deze unieke leguaan soort. Word één met de leguaan en zijn leefgebied. Ben jij de volgende? Accepteer de #iGuana uitdaging en doneer!

 


Conservation Action Plan 2014-2016

Leden van de IUCN-SSG Iguana Specialist Group, regionale specialisten en stakeholders hebben een uitgebreid actieplan samengesteld. Prioriteiten als de controle op invasieve soorten, instant houden van leefgebieden, en het creëren van bewustzijn en betrokkenheid bij de bevolking, zijn in dit document opgenomen. Dit algehele actieplan zorgt uiteindelijk voor het voortbestaan van deze uniek leguaan soort in zijn natuurlijk verspreidingsgebied in de Kleine Antillen.


Vroege Vogels bezoekt Statia

VARA's Vroege Vogels heeft een bezoek gebracht aan Caribisch Nederland. In de aflevering van 2 september nemen ze je mee naar het bijzondere eiland St. Eustatius. Luister ook naar het verhaal van Hannah Madden, STENAPA's Terrestrial Areas Manager, over Statia's adembenemende natuur en natuurlijk de Inheemse Antilliaanse Leguaan. Heb je de aflevering gemist? Kijk HIER terug.

Iguana TV

Een prachtige korte film van Franck Decluzet over de Inheemse Antilliaanse Leguaan (I. delicatissima), op Petite-Terre, een eiland in de Kleine Antillen.

Met uw steun kunnen STENAPA en RAVON de benodigde onderwijs-, bescherming- en onderzoekprojecten uitvoeren en er voor zorgen dat de Inheemse Antilliaanse Leguaan op St. Eustatius blijft.


TOTAAL OPGEHAALDE FONDSEN

€2.427 van €5.000


 

Volg ons
Twitter
Download onze flyer

Veldwerk blad van onze monitoringsgidsDownload HIER het veldwerk excel bestand van onze monitoringsgids. 
Upload jouw veldwerk bestand hier onder!

 


File Size: 5000KB Maximum

File Types: .jpg .jpeg .jpe .doc .xls .pdf .txt .zip
* Required